Please note: The forum is now closed to new submissions. All the existing forum topics and posts are still available, however new topics cannot be created. If you need Sinclair C5 advice please use the C5 Owners Facebook Group.

Charliesgarage posted:

I finally found a reasonable Lithium Battery by Valence. It's a rechargeable Lithium Iron Magnesium Phosphate 40 amp hour Battery from a medical cart. It weighs 15 lbs. First impression is very good, It started out stronger than my 60ah (40lb)AGM car battery and came on stronger after a 3 minute rest. It tested 13.34volts before and 12.92 after my 3 mile round trip. Total cost with shipping was $128. eBay US. It has pos/neg bolts and complicated cables I'm ignoring at present. There is a flashing green led on top and it has built in circuitry that shuts down the battery at 10 volts to avoid damage. I'm thinking of buying a second one to wire in series. I need to read more on charging but, the seller promised me I could use a normal car charger. I've read that Lithium 40ah is underrated and more like a 60-70ah but, this remains to be proven. http://s1066.photobucket.com/albums/u406/ftpstuff/?action=view&current=50e97a8db2039a7f6c8683d6121f4863.jpg" target="_blank"
posted on: 12/11/2015 04:11:28

Charliesgarage posted:

Photobucket Pictures, Images and Photos
posted on: 12/11/2015 04:12:56

Charliesgarage posted:

[url=Photobucket Pictures, Images and Photos]Photobucket Pictures, Images and Photos[/url I apologize the picture upload refuses to cooperate jpgs are no longer allowed"
posted on: 12/11/2015 04:19:03

Dan posted:

Thanks Charlie, I its down to photobucket adding .html onto the end of the .jpg. For now this is the direct link: http://i1066.photobucket.com/albums/u406/ftpstuff/50e97a8db2039a7f6c8683d6121f4863.jpg
posted on: 12/11/2015 09:13:34

Charliesgarage posted:

I went for another 3 mile ride today. I lifted the front end to drag it over a short curb and was amazed at how light it is. I should really lose 35lbs like my Sinclair did! It feels much more powerful, especially on hills. I still haven't put a charger on it yet and after the ride it was still showing 12.94volts! So far so good! http://i1066.photobucket.com/albums/u406/ftpstuff/18467a7b59659492444b218a81f6ca2a.jpg
posted on: 13/11/2015 00:03:24

Charliesgarage posted:

Beautiful day here 65 degrees dry and sunny. Went for a 5 mile uninterrupted shakedown cruise. All went well until mile 4. When the motor stopped. I pulled thru some grass to get to a rest area when the chain fell off. A small branch had popped up and derailed it. I check the connections on the battery and wires, I noticed my green led in the battery was getting a red tinge on one edge. The motor came back on twice but only for a few moments. I suppose the motor heated up enough to trip the failsafe. I had to peddle the final mile home. I tested the battery on arrival and it still registered 11.84 volts. On a different front, I scored a $10 new tire 12-1/2" X 2-1/4 Cheng Shin Snakebelly tread that matches my new rear tires. The traction is much improved and they are surprisingly quiet. I was tempted to buy some 3" Schwinn Stingray tires but, I'm sure they would rub the body in the rear. http://s1066.photobucket.com/albums/u406/ftpstuff/?action=view&current=82c97ebc836ec978e10a531d4cedbac4.jpg http://i1066.photobucket.com/albums/u406/ftpstuff/7ee87998686503ab6739cb40df73380a.jpg http://i1066.photobucket.com/albums/u406/ftpstuff/3fba4fe9cf59b3a4f4c6ac80d7ed9822.jpg
posted on: 14/11/2015 03:07:16

Charliesgarage posted:

Made another trip after the bike sat for a week with a full charge. Started with 13.28 volts and ended with13.08v. 2 miles. This time the power cut out 4-5 times but came back on after 10-20 seconds. Generally after a big bump. I'm thinking there may be a loose wire or short. Previously, I found a loose connection on the Chas wiring kit blue box. Does anyone recommend dialectic grease?
posted on: 21/11/2015 01:12:12

SINCLAIR C5 CHAS posted:

Hi sorry about the power wiring kit if you are still having problems with it I will send you a replacement one just let me know All the best Chas
posted on: 22/11/2015 09:00:39

Charliesgarage posted:

Thanks Chas! I'll check out the connections and battery first. The valence has lots of features I'm not up on yet. Before i tied down the Heavy Battery, it died a couple of times when It slid and disconnected the blue box. So, the connector is probably loose. To get up to 3 hours of continuous use, should I plan on cooling the motor somehow?
posted on: 22/11/2015 16:33:33